Teater och föreställningar i Göteborg

Dölj text

I Göteborg finns det många möjligheter att se scenkonst. Det finns flertalet scener, oavsett om du föredrar teater, opera, standup, revy eller kanske buskis. I Mazilys guide får en överblick över vilka föreställningar i Göteborg som är aktuella just nu.

Vill du se teater i Göteborg finns det många alternativ. Göteborgs Stadsteater är en av landets äldsta och största teatrar. De spelar såväl klassisk som modern och nyskriven dramatik. Backa Teatern är knuten till Stadsteatern och där spelas dramatik med ett tydligt fokus på barn och unga. En annan scen för teater i Göteborg är Folkteatern. Där spelas ofta föreställningar som vill tillhöra den skarpaste och samhällskommenterande scenkonsten i samtiden.

Det finns även en rad mindre scener för teater i Göteborg. Längs Teaterstråket, Göteborgs eget Broadway, som sträcker sig från Hagakyrkan till Chapmans Torg ligger elva teatrar. Till de mer kända hör Hagateatern, Stora Teatern, Masthuggsteatern och Göteborgs Dramatiska Teater. De spelar alla samtidskommenterande dramatik.

Lorensbergsteatern drivs sedan mitten av 1980-talet av Galenskaparna och After Shaves produktionsbolag Kulturtuben och där sätter den klassiska humorgruppen upp sina egna såväl som andras föreställningar i Göteborg. De av Liseberg drivna scenerna Lisebergsteatern och Rondo är två andra scener för underhållning i Göteborg. På Lisebergsteatern spelas ofta revyer, till exempel så har Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen spelat sommarrevy där. Rondo är en utpräglad showkrog och bland andra Lena Philipsson, Magnus Uggla och Lill-Babs har där spelat bejublade föreställningar i Göteborg.

På Göteborgsoperans program återfinns olika typer av scenkonst. Primärt så spelas operaföreställningar – såväl klassiska som nyskrivna – men även musikaler som Cats, Chess och Mary Poppins och enskilda konserter ryms inom ramen för verksamheten. På Göteborgsoperan finns även en scen för modern dans med föreställningar som ofta varvar dans, arkitektur och video för att skapa nya dimensioner inom danskonsten.

Det finns några scener för Stand Up. Störst är klubbarna Ruby Stand Up som huserar på Scandic Rubinen (Avenyn) och Snappy Comedy Club som huserar på P. C Bar & Kök (Kungsgatan).

I Mazilys guide nedan finner du teater och föreställningar i Göteborg som är aktuella just nu.