Limerence: vad det är och hur du vet om du har det

Limerence är det engelska och lite mer etablerade ordet för vad man på svenska skulle kunna kärlekssjukan. Besatthet, sömnlöshet och bristande aptit är bara några av symptomen på detta syndrom som de flesta av oss bara tidigare trott är ”att vara kär”. 5% av världens befolkning lider av Limerence, men enligt forskare letar resten av oss efter symptomen i hopp om att vi är kära… Men vad är det egentligen? Och hur vet jag om jag har det?

Limerence = kärlekssjukan

För inte allt för länge sedan berättade en vän till mig om det här ”limerence-fenomenet”. När jag fick höra om symptomen så kände jag mig både befriad och illamående på en gång. Diskussionen kom först upp i ett sammanhang där en annan vän berättade om en ny person hon träffat. Hon menade att hon inte riktigt var säker på om hon var kär. Anledningen till att hon inte riktigt visste berodde på att det fanns massa saker hon saknade, som hon känt i sina tidigare relationer. Hon menade att hon faktiskt kunde sova utan problem och äta som vanligt, hon kunde till och med sköta sitt jobb. Så brukar det ju inte vara?

Det var då min vän berättade för oss om limerence. Termen myntades 1979 av en psykolog som heter Dorothy Tennov och forskare menar att den blivit extra påtaglig idag på grund av nöjesindustrin. Filmer, tidningar, böcker och serier vi konsumerar ger oss en felaktig bild av kärlek och hur det ska kännas.

Det kan inte bara vara jag som känner mig träffad här?

Jag har sedan barnsben drömt om att en man helt okritiskt ska vilja dö för mig, att jag ska bli dyrkad, älskad, förlåten, you name it! Inte minst den där känslan av att andra kvinnor liksom helt ska sluta existera efter att han har träffat mig, för det kan ju inte finnas någon annan som mig? Men tydligen är inte det kärlek… Det är limerence.

Limerence är tydligen ett resultat av biokemiska processer i hjärnan (sexigt). Forskare har beskrivit det som en blandning mellan OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) och ett beroende. Det uppskattas att ungefär 5% av världens befolkning lider av limerence. Men vänta, gör vi inte alla det? Nej, det är nämligen där Hollywood kommer in. Kärleken som beskrivs i filmerna är ofta den vi tror att vi ska ha. Vilket i sin tur inte är kärlek, utan limerence. Därför lämnas resten av befolkningen att tro att – om vi inte känner sådär – ja men då är vi inte kära.

Men vad är symptomen då?

Om du är rädd att du lider av limerence så är detta symptomen:

  • Idealisering av den andra personens karaktärsdrag (både positiva och negativa)
  • Okontrollerade och påträngande tankar om den andra personen
  • Extrem blyghet, stammande, nervositet och förvirring runt den andra personen
  • Rädsla för att bli avvisad, förtvivlan, eller tankar om självmord om avvisning skulle ske
  • Euforiska känslor vid uppfattning om verklig eller påhittad respons från den andra personen
  • Fantasier om och letande efter tecken på respons av den andra personen
  • Blir påmind om den andra personen av allt runt omkring dig
  • Återspelning i ditt huvud av varenda detalj av ert senaste möte
  • Uppehåller intensiva romantiska känslor trots motgång
  • Oavbrutet analyserande av varje ord och gest för att lista ut dess mening
  • Ändrar ditt schema för att skapa möjliga sammanträffningar med den andra personen
  • Upplever fysiska symptom såsom: darrningar, rodnad, svaghet eller hjärtklappning i närhet av den andra personen

Känner du igen dig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*