Intervju: Hur ska jag klä mig inför en dejt?

Det är nästan alltid svårt att veta vad du ska ha på dig på en dejt. I timmar kan du stå framför spegeln och byta outfit efter outfit, och problemet blir ofta att ju fler kläder du testar desto svårare blir det att bestämma dig.

Vad händer om jag svettas? Ska jag peacocka? Hur kan jag signalera intresse? För att försöka hjälpa alla fina dejtare som läser detta har vi på Mazily intervjuat Anna, en erfaren dejtare och modevetare.

 – Vad ska jag tänka på när jag ska klä mig för en dejt?

Välj något som representerar dig. Kläder i allmänhet är, eller kan bli, en förlängning av dig själv och hur du vill eller inte vill framstå. Men det allra viktigaste jag tycker att du ska tänka på, är att välja något som du känner dig snygg i men framförallt bekväm i. Att vara bekväm är A och O. En annan sak som du kan tänka på är att klä dig efter tillfälle och att dina kläder ska vara hela, rena och fräscha. Det här blir mycket lättare om du ger dig själv tid att planera. Det är – inte minst – påfrestande att slänga ihop något i sista sekunden och dessutom känna sig nöjd! Du vill inte heller riskera att hamna i tidskläm och låta dejten få vänta och ge ett dåligt (första) intryck.

– Vad borde jag undvika att ha på mig?

Beroende på vart ni ses eller vad ni ska göra så påverkas såklart klädvalet. Ska ni på restaurang eller promenad? Hur ser vädret ut den dagen? Men generellt kan man säga att ljusa färger som vitt och grått helst bör undvikas, eftersom det lätt kan bli missfärgat eller smutsigt om du har lite otur med bordsskicket eller andra missöden. Se också upp för kläder som skaver på något vis, eller kläder som är trasiga. Sedan tycker jag att du ska tänka till kring materialet. Ull, linne och bomull är material som andas bra vilket är en fördel om du är nervös inför din dejt, med risk för att du svettas och kanske börjar lukta lite. Polyester är exempelvis ett material som du ska försöka undvika. Akta dig också för att för tighta kläder på dig eftersom det är lättare att svettas i sånt!

– Finns det något som är extra tacksamt att ha på sig?

Alla ser vi olika ut och olika kläder är mer eller mindre smickrande för våra figurer. Där får du nog känna efter bäst själv vad som klär just dig. Men man ska aldrig glömma ”svart”, vilket kanske inte är det roligaste svaret på den här frågan men OJ vilken räddare i nöden den färgen (om det nu är en färg?) kan vara och har varit i många situationer!

– Finns det kläder som signalerar specifika saker?

Det finns några klassiska exempel som den att bruden bär vitt på sitt bröllop för att det symboliserar oskuld, svart på begravningar och så vidare. Idag så lever vi också i ett ganska normativt samhälle där klädkoder ingår som en kategori. Men något som jag vill påpeka här är att de här gränserna om ”rätt och fel” ändå håller på att suddas ut lite. Bara den grejen att du kan ha sneakers på klubben idag är ett bevis på det. Men ja – en viss kodex finns fortfarande – så kommer du till middagsdejten i en trasig hoodie och smutsiga jeans så signalerar det troligen att din ambitionsnivå inte är så hög och din dejt kanske uppfattar det som att du inte är så intresserad.

– Vissa pratar om fenomenet ”Peacocka”, alltså att klä sig extravagant för att dra till sig uppmärksamhet, är det ett bra tips inför en dejt?

Egentligen så tycker jag att man får klä sig precis som man vill och jag älskar när folk uttrycker sig själva genom sin klädstil. Men är det mer att man klär ut sig till någon man inte är så skulle jag kanske avråda det. Dels för att det blir lite märkligt när du inte kommer lika extravagant vid (förhoppningsvis) nästa dejt. Dels för att din dejt kanske känner sig obekväm om han eller hon dyker upp med mer sparsamma klädval och du står där med tio rolex på armen á la dandy. Det kanske faktiskt ligger något i uttrycket ”less is more”.

Annas tips för bra dejt-oufits till olika tillfällen:

Kaffedejten

Här kan din look vara rätt så ledig. Som kille kan du exempelvis gå på en stickad tröja som ändå känns uppklädd, en snygg mockajacka och ett par sneakers. Ni tjejer kan också köra på stickat eller varför inte en oversized kavaj med en t-shirt och jeans till? Nu när det blivit ordentlig höst så blir det mer tillåtet att bära lite gosigare kläder och lager på lager. Jag gillar när man jobbar med kontraster, typ i färg- eller materialval. Det gör din outfit intressant. Stick gärna ut med andra saker som en härlig röd färg på läpparna eller en stilig accessoar.

Middagsdejten

Det här sammanhanget är kanske mer formellt och därför kan du se över den där vetten och etiketten en extra gång. Men anpassa dig också efter vilken typ av restaurang det är som ni ska till. Ju finare ställe, desto mer välklätt. Den vita skjortan passar till det tjusigare tillfället och om du tar med dig kavajen och känner dig överdressad, häng den nonchalant över axeln. Som kvinna är ju valen oändliga men tänk även här på vart det är ni ska. Ett säkert kort är annars byxdressen, uppklätt, men ändå coolt och ledigt!

Mysa hemma-dejten

Här blir ju tyglarna lösare. När vi är i privata sfären så blir inte koderna lika hårda och det finns möjligheter till en mer avslappnad klädsel. Så kör på något enklare men som fortfarande är snyggt och fräscht. Jeans och en schysst, avslappnad skjorta är ett stabilt tips här, kille som tjej. Sen kan du lägga till något extra om du vill, kanske någon färg på naglarna eller smycken, varför inte en klocka?

Hoppas att de här tipsen blir till hjälp när ni ska klä er inför nästa dejt – lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*