Hur gammal var din äldsta?

Hur mycket yngre än dig, är den yngsta du varit med? Vad är den acceptabla åldersskillnaden på två personer som dejtar? Bara en siffra eller något viktigt att ta hänsyn till? Funderingar kring ålder i sexuella eller kärleksrelationer är en klassisk frågeställning som kan väcka mycket starka åsikter.

Jag tänkte i det här inlägget försöka nysta lite i ämnet och vad vanligaste uppfattningarna grundar sig på. Givetvis måste även den där kända formeln nämnas…

Varför söker vi oss till yngre/äldre partners? Vissa hävdar att yngre personer får oss att känna oss mer levande. Det kan även vara så att yngre personer bättre speglar hur vi ser på oss själva. Vi kanske inte känner oss, eller identifierar oss, som vår faktiska ålder. Samma sak går egentligen att säga för äldre partners. Vi kanske anser oss vara mognare än vår egentliga generation och vill därför dejta utanför den. Eller så finner vi status, självförtroende, makt och pengar attraktivt – saker som generellt ökar med åldern. 

Normöverskridande, så länge det inte handlar om ålder?

Trots att tiden går framåt och acceptansen för olika relationer och konstellationer som bryter mot normen ökar, så rynkar många fortfarande på näsan när de ser ett par med stor åldersskillnad. Hur kommer det sig? Varför bryr vi oss om andra och deras relationer? Personligen tror jag att det grundar sig på ens egna värderingar och erfarenheter (översättning: fördomar). Jag har kommit på mig själv med att tänka ”Jaha, där går en gubbe med en ung tjej – antingen har hon daddy issues eller så är hon ute efter hans pengar och status.” (eller bägge). Det här är ju självklart inte alltid sant, men något ligger ju till grund för att jag tycker så… eller? Troligen är mina åsikter starkt färgade av min omgivnings uppfattning och de medier som vi konsumerar. Särskilt relationen gammal man, ung kvinna har vi blivit exponerade för i många mindre smickrande sammanhang, som i reklam för suspekta dejtingsajter, udda tv-serier eller kanske ett känt presidentpar…

Vad är den acceptabla åldersskillnaden på två personer som dejtar?

Visst, vi kan acceptera åldersskillnader – så länge de inte är för stora, baserat på vår kulturella bakgrund och inramningen: 5 år känns som ingenting, men 15 år, nej det känns lite för mycket. Tydligen så ska det finnas en gyllene regel för det här (obs, den är såklart inte vetenskapligt bevisad eller från någon pålitlig källa, men dyker ändå alltid upp). Den är baserad på din egen ålder och mäter hur mycket yngre personer du kan dejta för att det fortfarande ska vara socialt acceptabelt. Den ser ut såhär:

Din ålder/2 + 7 = accepterad minimiålder på din partner

För mig skulle det här alltså betyda: 25/2 + 7 = 19,5. Jag skulle då i tanken kunna dejta någon som var 19,5. Det betyder också, om vi vänder på det, att jag skulle kunna dejta någon som är 36. Spannet för mig löper alltså mellan 19,6 till 36, ett ganska stort spann – men räcker det?

Så, spelar åldern en stor roll eller är det bara en siffra?

Diskussioner kring det här ämnet brukar vara svåra avsluta. Alla tycker olika och sanningen är att man aldrig kan styra vad andra personer kommer att tycka och tänka. Men man har ju möjlighet att känna efter själv! Vad är rätt för dig? Att dejta någon som är yngre eller äldre än dig kan visa sig vara det bästa du gjort. Svaret ligger nog nära dig själv.

Min slutsats landar i: Så länge du upplever att ni är jämställda i relationen och att ingen skev maktbalans uppstår på grund av åldersskillnaden – enjoy!

 

Ett tips för dig som är sugen på att dejta någon yngre/äldre än dig är att googla efter singelevenemang i din stad utan åldersrestriktioner. Du kan ju även ta en titt in på Mazily, där begränsas nämligen inte dina möjligheter av din ålder på samma sätt som på Tinder eller liknande appar. Även om du ser någon på Tinder så betyder ju inte det att de kommer se dig (beror på hens egna åldersinställning), men på Mazily så har alla möjlighet att hälsa på och säga hej! (Såvida inte användaren har köpt POP och ställt sin synlighet till att endast gälla ett spann utanför ditt, men då ser du inte personen alls, så inte lika ”retsamt” som på Tinder).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*