Konst i Göteborg

Dölj text

Konstälskaren bör hitta mycket konst i Göteborg som är värd att kolla upp. Det finns flera museer och konsthallar som har spännande samlingar, därtill finns det en rik flora av offentliga konstverk och många gallerier. Och även ett museum för design och konsthantverk.

På Göteborgs Konstmuseum finns en gedigen samling av konstverk från 1400-talet fram till idag. Även om museet har en nordisk prägel så finns där även verk från holländska och franska konstnärer som Van Gogh, Rembrandt, Monet och Picasso. Bland nordiska konstnärer som finns representerade i museets samling märks Edvard Munch, Anders Zorn, Carl Larsson och PS Krøyer.

Det finns några konsthallar som också har fina samlingar. På Göteborgs Konsthall visas samtidskonst och parallellt med utställningar arrangeras där konstnärssamtal, seminarier och visningar. Röda Stens Konsthall är en stor utställningsplats som på sina fyra våningsplan visar samtidskonst. Verksamheten kompletteras med en rad olika seminarier, workshops och visningar.

Konstepidemin, mitt i centrala Göteborg, rymmer 14 byggnader och inhyser fyra gallerier som visar många olika konstnärliga uttryck och tillsammans visar de ett trettiotal utställningar varje år. Där finns onekligen ypperliga chanser att se alla former av konst i Göteborg. På Röhsska Museet visas historiska och samtida uttryck inom design och konsthantverk och är ett fint alternativ för dejten.

Vill du ta med din dejt på en konstinspirerad promenad finns det massor av offentlig konst i Göteborg. Runt om i staden finns någonstans mellan 1000-1500 offentliga konstverk. Det finns även en uppsjö av gallerier som det kan vara mysigt att gå runt på. Efter att ha flanerat runt på några gallerier är det ett hett tips att svänga förbi en bar, ta ett glas vin och kanske lägga ut texten kring konsten ni har tagit del av...

I Mazilys guide nedan hittar du aktuella evenemang kopplade till konst i Göteborg.