Film i Göteborg

Dölj text

Precis som i de flesta städer i Sverige är biografjätten SF den största mötesplatsen för att se film i Göteborg. Men misströsta inte, det finns även små och mysiga biografer som visar smalare kvalitetsfilm. Därtill äger årligen Göteborg International Film Festival rum i staden, vilket är ett utmärkt tillfälle att se ny, spännande film.

SF bio har två biografer i Göteborg; Biopalatset och Filmstaden Bergakungen, där den sistnämnda är en av de mest spektakulära biograferna i hela Skandinavien. Bland annat har de SF bios största dukar och inhyser även en restaurang och ett café. Men biotablån innehåller, i likhet med SF:s koncept, mestadels stora Hollywoodproduktioner och annan mainstreamfilm.

Vill du och din dejt hellre gå på lite mindre biografer med klassisk interiör som visar smalare film finns det ett flertal fina alternativ. Längst upp mot Götaplatsen ligger Biograf Roy (efter Göteborgsfilmaren Roy Andersson) som förutom kvalitetsfilm även livesänder operor från Metropolitan i New York och National Theatre i London.

Folkets Bio driver två biografer i Göteborg; Hagabion och Aftonstjärnan. Bio Capitol visar kvalitetsfilm och har som målsättning att visa två föreställningar om dagen. Bio Capitol är en del av Cinemateket, Svenska Filminstitutets filmklubb som visar film från alla epoker – till exempel stumfilm med pianist.

Göteborg International Film Festival är en given mötesplats för dig som vill se ny, intressant film i Göteborg. Festivalen lockar runt 35000 besökare varje år och har ett stort utbud av filmer, 2013 visades ca 500 filmer från 76 olika länder. I samband med festivalen ges även en rad seminarier och andra filmrelaterade kringaktiviteter. Filmfestivalen känns onekligen som ett toppenval för cineastdejten!

I Mazilys guide nedan ser du vilka evenemang kopplade till film i Göteborg som är aktuella just nu. Det är dock sällan som en biografs hela program finns med, men specifika visningar (premiärer och liknande) samt andra filmevenemang hittas allt som oftast i guiden!