Superältarna pratar dejting

SuperältarnaMazily har inlett ett samarbete med podcasten Superältarna som görs av de prisade författarna Johanna Thydell och Jenny Jägerfeld. Superältarna handlar om allt mellan himmel och jord, såsom dejting, SMS, rädsla, dirty dancing och så vidare. Målsättningen är att dissekera ett ämne, ställa en massa frågor och förhoppningsvis hitta en del svar. Alltid med intressanta gäster och ett nytt avsnitt varannan fredag!

Hej Johanna och Jenny, hur gick det till när ni träffades och lärde känna varandra?

Vi träffades först på ett mingel på vårt förlag, då Natur och Kultur. Sedan blev vi grannar på ett frilanskontor i Gröndal, där vi fortfarande sitter. Vi märkte snabbt att vi hade mycket gemensamt; ett Augustpris, varsin skilsmässa och samma humor.

Varför började ni sända en podcast?

Vi hade länge velat göra något tillsammans och insåg att de högljudda analyser vi plågade våra kontorskamrater med skulle kunna funka i en podd istället. Vi satte oss ner en kväll, utformade ett upplägg och tog kontakt med Beppo Ljudproduktion som gillade idén: ett ämne, en gäst och en jävvra massa frågor.

Hur väljer ni vilket ämne som ni ska ta upp och är det inte svårt att komma på sådana?

Vi har valt det som vi själva går igång på som t ex, passion, sms, döden, dejting och dåliga sexscener i litteraturen. Därefter väljer vi en gäst (t ex Glenn Hysén, Lena Andersson, Fredrik Strage) som vi intervjuar i programmet. Deras vinkel på ämnet ger ytterligare en dimension till samtalet.

Ni har ju bägge testat nätdejting i en eller annan form; om ni skulle utse en bra och en dålig sak med mötesformen, vad skulle dessa vara?

Det som är bra är att man träffar folk som man annars inte skulle ha träffat och det kan leda till oväntade möten (obs klichévarning men sant). Det dåliga är väl att det kan blir ytligt, eftersom det fattas en dimension, det är lätt att döma på lösa grunder. Någon som inte skriver så bra eller roligt kanske väljs bort fastän personen är värsta perfect matchen i verkliga livet. Liveversionen av en människa är ju en helt annan än en platt tvådimensionell bild när denne dricker öl, lagar pulled pork eller flexar i spandex.

Hur viktigt tycker ni valet av dejtingsida/app är, spelar det någon roll?

Jo, men det spelar ju roll. Happy Pancake kändes ju som rena rama High Chaparall medan Elitsinglar är osmakligt på ett helt annat sätt, det hörs ju redan på namnet. Men: det gäller ju att hitta den sida som mest överensstämmer med det man är ute efter. Vill man bara ligga eller vill man faktiskt hitta en livspartner? Kanske vet man inte alltid, men då gäller det att vara öppen med det också.

Har ni några dejtingtips till en förvirrad singel som går på dejt efter dejt utan att det där klicket infinner sig? Ska hen leta vidare eller nöja sig lättare?

I det här fallet kan det ju faktiskt vara bra att rannsaka sig själv. Finns det något man själv gör som påverkar dejten negativt, något som man faktiskt skulle kunna ändra på? Vår erfarenhet är att många heterosexuella killar mest sitter och låter sig intervjuas, det vill säga inte ställer några frågor själva. Då är det lätt att förstå att den andre inte blir så där superpeppad och klicket uteblir (för klicket är väl ändå något man åstadkommer tillsammans).

Vår erfarenhet är att många heterosexuella killar mest sitter och låter sig intervjuas

Fundera över ditt beteende och prata gärna med dina vänner om hur dom ser på dig. Be dom vara ärliga! Är du för bitter? Pratar du för mycket om ditt ex? Är du fortfarande knäckt efter förra relationen? Har du orealistiska förväntningar? Är du rädd för att bli avvisad? Eller är du rädd för att en annan människa ska komma för nära? Allt detta påverkar givetvis hur dejten blir och hur chanserna ser ut för ett potentiellt klick eller för att ses ytterligare en gång.

Vad är Superältarnas tips för hur den förvirrade dejtaren ska göra om hen går på en dejt som känns “helt ok”, men kanske inte hundra, och så vill den andra gå på en andra dejt. Avstå eller ge en andra chans?

Jag tycker ändå det kan vara värt att ge det en andra chans. Om man känner direkt att detta kommer aldrig att gå, på grund av att man märker att man inte alls tänder på den andre, inte kan stå ut med dennes åsikter eller vad det nu kan vara, då kanske det är bättre att lägga sin tid på något annat, men om man är osäker kan det vara bra att se vad som händer vid en andra dejt. Vissa människor är av förklarliga skäl väldigt nervösa på den första dejten och kanske har lite av detta lagt sig på den andra dejten och de kan visa mer vilka de egentligen är. En annan bra sak kan vara att göra något slags aktivitet ihop, typ bowla eller nåt, då kan man också få syn på andra, roliga sidor av dejten som inte märks när man bara sitter och tar ett glas eller en kaffe. Så Superältarna säger: Give it a try!

Så Superältarna säger: Give it a try!

Vi har ju hört talas om att du Johanna träffade din kille på Mazily, vågar du berätta mer om hur det gick till?

Jag hade aldrig testat nätdejting när jag gick med i Mazily och hade ingen aning om hur det funkade eller vad jag kunde förvänta mig. Idag är min allra första Mazily-dejt en av mina bästa vänner, vi har till och med rest tillsammans, och en annan är med i min bokklubb. Jag träffade alltså inte kärleken de här första dejterna, men jag hittade något annat, som var väldigt fint, det också. Efter 17 olika förstadejter (ja!) började jag dock bli lite less på det hela, jag ville ju ändå träffa kärleken, och när jag kom i kontakt med dejt nummer 18 hade jag inga större förhoppningar. Han var gullig, verkade trevlig, visst, men jag trodde ändå inte på det av olika anledningar, men tänkte att vafan, man kan testa. Detta var nog den dejt jag varit minst peppad på att gå till, ärligt talat, och jag hade ingen aning om att den som jag var på väg att möta, på en bar på Verkstadsgatan, skulle bli min nästa pojkvän. Men så blev det. I efterhand vet jag att han också hade haft en del föreställningar om mig och tänkt att vi kanske inte skulle passa, men det visade sig alltså vara helt fel. Jag vet att det här låter som en jävla skröna, DEN DU MINST ANAR OCH SÅ VIDARE, men i mitt fall så var det verkligen så. Häftigt. Och hoppfullt.

 

För ännu mera dejtingsnack, lyssna på avsnitt 12: SUPERÄLTARNA OM DEJTING med gästen Katerina Janouch!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*