Allt fler träffas genom dejtingappar eller nätdejtingsidor blir allt vanligare, särskilt i den yngre generationen. Unga går inte på krogen eller nattklubbar i samma utsträckning som tidigare generationer. Är detta nya konsumentbeteende en direkt effekt av dejtingtjänsternas stadigt ökande popularitet?
Varför hittas 90-talisterna i appen?
”En vän till mig, nattklubbsarrangör och dj, berättade nyligen att hon har märkt av en markant minskning av 90-talister ute på klubbar och dansgolv, jämfört med för något år sedan. Till en början funderade hon på om det berodde på att just hon tappat stinget, att kidsen helt enkelt hängde någon annanstans. Men det visade sig att flera kolleger märkt av samma sak. Anledningen? Tinder.” skriver Karin Winther i en krönika i Veckans Affärer.
Att användandet av dejtingappar och dejtingsidor har ökat har flera orsaker om man studerar artiklar i ämnet och förståsigpåare. Den mobila internetanvändningen har förstås stigit generellt. De allra flesta surfar nu lika mycket i telefonen som på datorn, då hastighet och kvaliteten blivit jämförbar, ibland bättre. Sedan är det inte alls lika stigmatiserande att visa sig på en dejtingtjänst nu jämfört med ett decennium sedan. Det är snarare så att det kan upplevas som lite konstigt om man är singel och inte använder sig av detta alternativ.
En annan faktor är hälsa. Många unga känner inte samma entusiasm inför ett blött besök på krogen som tidigare generationer gjort. De inser att den typ av alkoholintag som vi varit vana vid i Sverige inte är speciellt bra för kroppen – och inte plånboken heller för den delen. Kanske finns det mindre utrymme för bakisdagar i dagens träningshets och späckade scheman?
Drinkar med tjejpolarna är förstås trevligt, men man vill ju inte missa yogan dagen efter…
“Drinkar med tjejpolarna är förstås trevligt, men man vill ju inte missa yogan dagen efter, så brukar hålla mig till ett fåtal och oftast vara hemma runt tolvsnåret.” säger Camilla Jönsson, som pluggar Grafisk design vid Stockholms Universitet.
Enklare att mötas på dejtingappar och sociala nätverk
Många unga jag pratat med nämner också enkelheten som ett skäl till varför de övergett krograggen. När man befinner sig på en dejtingapp så finns det ett tydligt syfte och man vet att de man pratar med söker någon. På krogen kan detta vara lite vanskligare.
En annan nackdel med krogen kan vara att det glada allmäntillståndet får saker och ting att hända lite för fort. Det är lätt hänt att man i fyllan och glädjeruset plötsligt befinner sig i någons sängkammare och när dagen gryr kan man ångra det snabba händelseförloppet. Med en dejtingapp kan man flörta lite försiktigt, gå på några dejter och sedan välja vart man vill ta det i ett nyktrare tillstånd och i eget tempo.
Unga av idag är så vana vid att hänga på sociala nätverk att de tycker det är naturligt att umgås både digitalt och IRL. Gränserna suddas ut och de glider vant mellan de olika formerna. Dejtingappar kopplar bara på ytterligare ett flöde och det upplevs många gånger som ett smidigare sätt att träffa nytt än att gå via krogkvällen som kräver att mer ska klaffa. Många säger också att de föredrar att umgås och ha kul med sina vänner framför att bli ”störda av ragg” när de är ute på lokal.
Miljön på krogen kan också vara rätt ”slamrig” så det är inte alltid så lätt att göra sig hörd eller komma till sin rätt. ”Jag är inget vidare på att kontakta tjejer på krogen och när jag väl lyckas komma i slang med någon trevlig tjej så tycker jag att det är svårt att få till ett vettigt samtal. Det är nog så att vissa karaktärer är mer lämpade än andra för krogragg.” menar Jens, som vill vara anonym.
Det är nog så att vissa karaktärer är mer lämpade än andra för krogragg.
Sedan verkar många ha insett att det faktiskt är mycket billigare att dejta i en app än på krogen: ”En blöt kväll ute kostar lätt flera hundralappar, medan många appar är helt gratis eller kostar någon hundralapp i månaden. Sett till antalet kontakter förmedlade per krona så är de ju faktiskt väldigt effektiva…” säger Felix Pettersson, som just börjat på Stockholms Handelshögskola.
Vilka appar är populärast?
På den svenska marknaden har ovan nämnda Tinder fått ett stort genomslag. Tinder är som en app-version av webbsidan ”Hot or Not” som var populär i början av 2000-talet. Det är utseendefokuserat, men samtidigt väldigt enkelt, hissa eller dissa och blir det en match så kan ni prata vidare. Kan vara kul, men risk för att man snabbt börjar äckla sig på sin egen ytlighet… Tinder är gratis i grunden, men vissa funktioner kräver ett abonnemang.
Badoo är liksom Tinder en global dejtingtjänst med amerikansk ursprung. Det är både en webbsida och app, men appen är populärast och har nyligen fått sig en ansiktslyftning. Tjänsten kan dock fortfarande upplevas som lite spretig och det gäller även deras medlemmar. Visst fokus på tillfälliga kontakter enligt de som prövat. Många funktioner kostar, men den går att använda gratis.
Happn är en fransk variant på Tinder som fått mycket uppmärksamhet, men är inte så stor i Sverige ännu. De singlar som du passerar nära visas och ni kan på Tindervis gilla varandra och få en match för att börja prata. Funkar bra i storstäder, men blir mer begränsat än Tinder. Gratis i sitt grundutförande.
Lovoo är en tysk uppstickare som börjat bli populär även här. Den har en del nyskapande funktioner, som t.ex. hashtagssökningar, men känns lite rörig. Påminner om Badoo vad gäller publik och känsla. Gratis i botten, men många tillägg som kan köpas.
Maybe är det svenska alternativet till ovanstående appar. En kul app som känns fräsch i sitt utförande. Har en funktion där man kan signalera att man ska ut i kväll, i övrigt kanske lite för lik Tinder. En ung och stockholmscentrerad publik. Helt gratis än så länge.
Mazily är ett annat svenskt alternativ som har en app. Mazily säger sig vara för alla, men har extra många singlar inom kultursfären. Appen är egentligen en förlängning av webbsidan och känns lite begränsad, om än trivsam och lite lugnare än sina alternativ. Mazily är gratis så länge man inte vill ta kontakt med många personer samtidigt.
De traditionella dejtingsajterna som Match, Happy Pancake, Mötesplatsen, eDarling, och så vidare har givetvis också egna appar (Happy Pancake undantaget) som är helt ok, fast för de som främst vill hålla sig till appen så känns de lite vingklippta.
Många singlar använder sig av flera olika dejtingappar samtidigt. Det är inget fel i det och kan vara ett bra sätt att testa vilken som passar en själv bäst. Sedan skiljer sig ofta medlemsbasens karaktär mellan apparna på flera sätt. En dejtingapp kan kännas helt fel, medan en annan passar perfekt. Det gäller att testa sig fram: ”Surfa runt på olika sajter och i olika appar för att se var du känner dig som mest hemma. Spana in vilken målgrupp de verkar ha och om du trivs med upplägget innan du bestämmer dig för att göra ett seriöst försök.” skriver Expressens dejtingexpert Jacqueline Joo i en artikel om nätdejting från i somras. Att välja dejtingapp är lite som att gå ut på krogen – alla nöjesetablissemang passar inte alla.
Visst ja, en liknelse som kanske haltar lite med tanke denna artikels slutsatser… för det verkar faktiskt vara så att dejtingapparna, åtminstone till stor del, kan vara förklaringen till krogens minskade dragningskraft.
Mazilybloggens anmärkning: Vi tackar Peter för den fina analysen och översikten av dejtingappar, men tycker förstås du ska börja med att testa Mazilys app! Skapa ett konto till höger och ladda sedan ner appen! Vi håller just nu på att bygger ut den så att den ska bli mer komplett.