Nyårssingel – tragedi eller befrielse?

3…2…1…Gott Nytt År!

Singel på nyår?

Precis då kan det kännas lite jobbigt att vara singel. Att inte ha någon självklar partner att skåla och kyssa in det nya året med. Att några timmar senare gå och lägga sig ensam… igen. Att inleda ännu ett år med den där frågan i bakhuvudet: ”Kommer jag att vara singel det här året med?”

Kanske lägger jag för mycket vikt vid denna enda dag – den är ju trots allt bara en av 365. Men jag är knappast ensam om att börja tänka i de banorna såhär i slutet av december. Det är en naturlig brytpunkt och ett tillfälle att tänka tillbaka på de tolv månader som gått och drömma om de som komma skall. Och mitt 2014 har jag huvudsakligen, om än inte uteslutande, tillbringat som singel – precis som året dessförinnan. Det börjar kännas som att jag ”kan det där” nu.

Men så inser jag att singellivet fört med sig mycket positivt. Jag testade nätdejting för första gången – och andra, och tredje och… Ja, jag har varit på en del dejter, helt enkelt, och de flesta har visserligen inte varit ”rätt”, men väldigt trevliga och roliga ändå. Singelskapet har absolut tvingat mig ut ur min trygga bubbla och gjort att jag har träffat en massa nya, intressanta och spännande människor, som jag aldrig hade pratat med om jag hade varit kvar i mitt tidigare förhållande. Jag har skaffat nya fritidsintressen, lärt känna nya vänner och antagit nya utmaningar. Och allt jag har gjort har jag gjort för mig själv (barnlösa singlars privilegium).

Jag påstår inte att alla som är i förhållanden stagnerar eller lever begränsade liv. Men vissa par tenderar att bli varandras hela värld. De umgås med samma vänner, ägnar sig åt samma aktiviteter och blir liksom rädda för att göra något på egen hand. Eftersom jag var relativt ny i stan när jag blev tillsammans med mitt ex, blev det lite så för oss. Jag hade inga egna vänner och ingenting som var ”mitt eget” (vi delade till och med arbetsplats), så jag hakade på på hans liv. Först nu, efter fem år som Malmöbo, känns det som hemma och som ”min stad”. Utan lite singeltid hade det nog tagit ännu längre för mig att komma dit.

Så jag sörjer inte att jag är singel. Jag gläds åt de möjligheter och utmaningar som jag har tvingats att ta mig an eftersom jag inte längre har någon partner att åka snålskjuts på. Att bli singel efter några års förhållande kan verkligen vara som att trycka på fast forward-knappen för den personliga utvecklingen och det kan knappast vara något att vara ledsen för. Så den 31 december skålar jag med mig själv – för ännu ett år av personliga framgångar.

Fem fördelar med att vara singel på Nyårsafton:

– Du måste inte planera månader i förväg  – singlar är mer flexibla eftersom det bara är en person som ska tycka till om beslutet.

– Det är du, och bara du, som bestämmer var och med vem du ska fira in det nya året.

– Glöm parmiddagar, nu är det läge för en riktig fest.

– Alla (inklusive du själv) är uppklädda och snyggare än någon annan dag på året – guldläge för en flirt.

– Vid tolvslaget kan du kyssa vem (eller vilka) du vill.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*