Retoriska knep – argumentera dig fram till en andra dejt

Retorik är den grandiosa kombinationen av konst och vetenskap som vi ofta kopplar till bilder av de antika grekernas amfiteatrar, hetsiga politiska debatter, storslagna brandtal, enorma arenor, en stark stämma som hänför ett hundratal åskådare.


Många retoriska knep senare satt de vid strandkanten...Men retoriken har verktyg som du kan använda dig av ända ned på nivån av ett intimt samtal mellan fyra ögon. Som en dejt. För vad är egentligen syftet med en dejt om inte att övertyga personen på andra sidan bordet om att just du är den där härliga, roliga, smarta och fullkomligt kompletta varelsen som du vet att du är?

Hur många dejter har vi inte lämnat med känslan av att vi gav en totalt missvisande bild av oss själva? ”Varför sa jag så?” ”Varför gjorde jag så?” ”Jag måste ha framstått som oerhört okänslig/ dum/ egocentrisk/ okunnig/ virrig eller bara fullständigt galen.” En andra chans till ett första intryck är ju sällan något någon har tid att ge oss i dagens tempo. Istället för alla de fantastiska egenskaper som en person skulle kunna få ta del av i en relation med dig, fick istället dina obetydliga och inte alls särskilt smickrande sidor ta allt rampljus. Sidor som dessutom inte är särskilt representativa för den du är.

Det kan låta lite väl aggressivt att använda sig av argumentationsteknik på en dejt, men försök att se bortom rättssalar och förhandlingar och se det mer som något att ha i bakhuvudet när du väljer hur du ska presentera dig själv så sympatiskt och rättvisande som möjligt. För att ta ett första steg mot att bli din egen Aristoteles ska du lägga de tre retoriska principerna Etos, Logos och Patos på minnet.

Etos

Etik eller moral. Detta argument använder du för att övertyga din mottagare, i detta fall din dejt, om din goda karaktär. Här spelar ditt tonfall, din klädsel och utstrålning in. Tänk långsiktigt och fundera på hur du kan förmedla ett stabilt och tryggt intryck.

Patos

Känsla. Målet är att genom känsla få med dig din dejt, få till en samhörighet. Här spelar kroppsspråket en stor roll, liksom minspel och beröring. Även vårt språk och hur det används talar till våra känslor. Starka, värdeladdade ord och hur de framförs kan påverka vår mottagares upplevelse av det vi säger.

Logos

Logik. Här vänder du dig till din dejts förnuft. Det är viktigt att dina argument, det vill säga det du påstår är sant, håller hela vägen fram. Hur många gånger har vi själva inte blivit besvikna när en profilbild, text eller konversation gett löften som under första dejten visar sig vara helt osanna? Visst skarvar vi alla, men för stora överdrifter och för många dolda fel kommer få dig att tappa trovärdighet, vilket ofta är viktigare än själva påståendet i sig. Om du konsekvent tar upp vilken fantastisk kock du är och sedan inte lyckas dölja att du knappt kan koka ett ägg, väger det faktum att du sagt något som inte visade sig stämma, antagligen tyngre än huruvida du kan slänga ihop en saltimbocca med vänsterhanden, eller inte.

 

Det viktigaste är såklart att känna av situationen och din dejt. Är detta en person som lyssnar till känsla mer än logik? Riskerar ett för överdrivet patos-argument din trovärdighet, ditt etos? Varje möte mellan två personer är unikt och du kommer långt på att ge dig själv en stund att fundera över vilken typ av situation ni befinner er i och vad för typ av argumentering som kommer att leda till en andra dejt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*