Om Alla hjärtans dag och den stackars singelns tröst

Alla hjärtans snögubbe

Jul och nyår är avklarade. Jobbet och vardagsrutinerna har kommit igång på nytt. Man har hunnit börja träna – och kanske sluta igen. Då kommer den, som ett slag i solar plexus på den intet ont anande singeln. Plötsligt bombarderas man med reklam för blommor, choklad och romantiska biobesök. ”Den perfekta presenten till din älskling” hävdar underklädesbutiker, herrfrisörer och vitvarukedjor. Singeln, bländad av allt det röda, undrar lite förskrämt: ”Men var är den perfekta presenten till mig?”

Det rätta vid den här tiden och på den här bloggen vore kanske att skriva ett inlägg fullt av tröst. Ett inlägg om vilken tur vi har som är singlar för Alla hjärtans dag är så mycket bättre då. Inga orimliga förväntningar att leva upp till, ingen panik att hitta den rätta presenten, inga krav på att allt ska vara helt perfekt. Tänk vilken befrielse! Tack och lov att man inte är i ett förhållande! Älska dig själv och fira ditt singelskap!

För singeln finns det ingen plats och alla försök att skapa en ”Alla singlars dag” blir mest bara patetiska.

Men nej, detta blir inte ett sådant inlägg. Dels för att det kryllar redan av dem på nätet, dels för att Alla hjärtans dag faktiskt helt uteslutande är till för de som har en käresta att tillbringa den med. För singeln finns det ingen plats och alla försök att skapa en ”Alla singlars dag” blir mest bara patetiska. Sorgliga som den röda rosen som står kvar hos floristen den 15 februari, övergiven och oönskad.

Så var finner den stackars singeln tröst?

Svaret är lika enkelt som det är svårt. Det kräver nämligen att vi ifrågasätter en av grundpremisserna i frågeställningen (och ja, i princip allt jag har skrivit här ovan) – att det är synd om singeln. Vem har sagt att du är ”stackars” bara för att någon annan firar sin kärlek? Javisst, det kryllar av hjärtprodukter i affärerna, men görs det inte alltid reklam för saker du inte kan, vill eller ska köpa? Att utgå ifrån att singeln måste vara ledsen på Alla hjärtans dag är som att anta att alla utom huvudpersonen lider på en födelsedagsfest för att de inte själva fyller år.

Istället för att gräva ner sig i ett berg av självömkan eller fyllas av hat mot ”de där äckliga kärleksparen” kommer här några tips på vad du, kära singel, kan göra på lördag:

  • Passa på att stortvätta. Jag lovar, det finns lediga tider i tvättstugan.
  • Kör ett stenhårt träningspass så att du är redo för alla godishjärtan som kommer att säljas till extrapris med start på söndag.
  • Nätdejta! Aldrig är det väl så lättraggat som på Alla hjärtans dag, då singlar världen över blivit påminda om att det hade varit rätt gött att ha någon att hålla handen med.

Eller så bara gör du vad du annars brukar göra en lagom grå lördag i februari – sticka en mössa, laga storkok eller festa loss med kompisgänget. Oavsett vilket, så kom ihåg att bara för att någon annan är glad behöver det inte betyda att du måste vara ledsen.

En kommentar om “Om Alla hjärtans dag och den stackars singelns tröst

  1. Är man singel ska man vara lycklig, precis på samma sätt som man är i ett förhållande! Visst finns det de som är olyckliga singlar, men det finns ju även olyckliga i förhållanden, så alla har det lika…
    Jag tycker idén med Alla Singlars Dag är jättekul, att man firar att man är singel. Att reta sig på lyckliga par kan man göra alla andra dagar istället om det känns bättre på något sätt…
    Sen att dagen kommersialiseras, det kan man ju tycka olika om, men det är nog bara att konstatera att dagen just genom kommersialiseringen växt och handlarna kommer helt säkert göra sitt bästa för att det ska fortsätta. Bara genom att se på mediarapporteringen de senaste tre åren kan man konstatera att ASD växer från år till år

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*