Maxa din profilsida!

Ny på dejtingscenen?

Profilsidan kan vara nyckeln till kärleken!

Jo tack. Jag var nybliven singel för några år sedan, ”mitt i livet” som det så vackert heter, och trodde att dejting var något man höll på med i USA. Jodå, jag kände till att det finns webbplatser som matchar folk, men matchning och dejting är inte samma sak.

Min amatörantropologiska analys är att dejting, och då menar jag att dejta IRL, har etablerat sig i Sverige genom nätdejting. Utan webben, där vi ängsliga, blyga, jantelagsanlupna skandinaver kan kolla in folk på håll innan vi tar kontakt, hade dejtingkulturen stannat kvar på teve. Tror jag.

Eller så är det bara att jag har blivit äldre. Dejting, både nätdejting och öga mot öga-dejting, sker ofta med en stor dos pragmatism. Vuxna människor förväntar sig sällan någon himlastormande magi; det vill säga, de vet att även de starkaste, mest berusande känslorna av förälskelse inte är magiska utan kemiska. Åtminstone de av oss som blivit föräldrar har garanterat tappat åtminstone våra mest rosaskimrande idéer om första ögonkastet och evig kärlek och allt det där.

Men! Därmed inte sagt att romantik, passion, förälskelse och all möjlig härlighet inte är på riktigt. Såklart är det på riktigt! Och i bästa fall mycket njutbart, och i allra allra bästa fall mognar de häftigt flammande, uppslukande symbiotiska känslorna till en stadig glöd – låt vara att man såklart får blåsa på den emellanåt.

Så hur komma igång? Är det nätdejting du tänkt ge dig på, är första tipset att aldrig underskatta värdet av en bra, fyllig och träffande profil. Din profilsida är din absolut viktigaste presentation. Du vill att den ska ge en rättvisande och lockande bild av dig, men inte bara lockande sådär i allmänhet – allra helst ska din profilsida locka rätt människor, det vill säga människor som skulle intressera dig.

Det innebär i sin tur att profilsidan, utöver att vara fyllig och intressant och så, ska ge en sann bild. Visst är det tillåtet (förväntat, rentav) att du lägger bilden av dig till rätta när du fyller din medlemssida med innehåll; men håll dig till sanningen. Du har inget att vinna på att låtsas vara någon du inte är. Skryt inte med egenskaper du inte har. Undvik överdrifter. Du är jättebra precis som du är, och du är rimligen ute efter att träffa någon som gillar dig för den du är. Tänk själv, om du lockar till dig intresse genom att skriva att du gillar fransk och italiensk film bara för att du tror att kulturknuttarna och -knuttorna på Mazily finner dig mer spännande då. Gör inte det, såvida du inte verkligen gillar fransk och italiensk film. Om du egentligen gillar zombiefilmer mer än något annat, eller att läsa gamla slitna nummer av Lilla Fridolf – skriv det! Det finns någon där ute som delar ditt intresse, eller som tycker att det är kul att du är intresserad av något eget.

För så här är det: profilering (ja, jag använder nu facktermen ”profilering”, dock ej sådan profilering som psykologer som polisen anlitar för att ta reda på hur mördaren de jagar tänker, utan sådan profilering vi håller på med i reklambranschen) är en potent metod att påverka omgivningens uppfattning om något. Men om bilden vi manar fram i andras huvuden med hjälp av verksam profilering inte stämmer med verkligheten (för den kommer ikapp, believe it), är alltihop till råttorna och enda resultatet är att någons tid blivit bortslösad.

I fallet med profilsidor på dejtingsajter handlar det om att ge omgivningen en viss uppfattning om dig. Om du lovar för mycket, eller för lite, kommer du att missa målet. Om du glömmer viktig information om dig själv – som att du är förälder, bor långt från civilisationen, jobbar utomlands tre fjärdedelar av året eller är jehovas vittne – bäddar du för framtida reaktioner som ”varför sa du inte det direkt?” och smällande dörrar. Än en gång, när du presenterar dig vill du vara ärlig. Du vill väcka förväntningar på dig som är positiva och korrekta. Det gör du genom att vara sanningsenlig och genom att vända dig till rätt målgrupp. Din målgrupp kan du definiera som ”personer jag skulle vilja dejta minst en gång”. Strunta i vad personer som faller utanför den gruppen eventuellt kan ha för synpunkter på dig. Du bryr dig inte om dem ändå.

Var sedan bara dig själv, så kommer det att gå bra.

Var sedan bara dig själv, så kommer det att gå bra. I varje fall om du följer dessa enkla råd:

  • Lägg upp allra allra allra minst en (1)  bild där det framgår hur du ser ut, helst åtminstone några stycken. Om du inte avslöjar hur du ser ut undrar man bara varför. Var gärna generös med bilder, också bilder som föreställer sådant du gärna visar upp – din hund, din sommarstuga eller något annat som finns i ditt liv.
  • Om det är Mazily du använder (och det är det såklart) – använd taggarna, och använd dem ärligt och rikligt. De är nyttiga och kul, och de kan ge en sorts matchningseffekt. Mitt pers i taggmatchning är 19. Slå det!
  • Skriv en kärnfull presentation där du berättar det du själv tycker att var och en bör veta om dig. Snåla inte med basinformation som yrke, barn, bostad.
  • Använd gärna humor. Din egen, ingen annans.
  • Beskriv gärna din situation och något om vad du hoppas på att ditt nätdejtingäventyr ska ge dig; spännande möten, en sommarromans, en livskamrat, en flick- eller pojkvän som tycker lite som du, eller tvärtom?

Hör av dig och berätta hur det gick!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*