Hitta den perfekta mötesplatsen

En mötesplats utomhus

Efter några veckors skrivande fram och tillbaka har det nu blivit dags för den första dejten. Hitta den perfekta mötesplatsen. Offline. I det våra föräldrar – åtminstone mina föräldrar – kallar verkligheten. Jag har suttit bakom skärmen. Gömt mig bakom min profil (som i ärlighetens namn kanske undanhåller några sidor av mig, även om de kanske inte är så farliga…). Kunnat ta tid på mig att svara. Varit eftertänksam och klok. Inte behövt respondera på instinkt utan i sakta mak har vi, min skrivpartner och jag, känt på varandra och lugnt lotsat oss fram mot ett möte.

Och nu till den svåra frågan – var är den perfekta mötesplatsen för vår dejt?

Jag har funderat mycket på var och hur man träffas allra bäst. Och jag har kommit fram till att jag kanske inte har något svar, för det finns nog inget svar – åtminstone inget som är rätt. Det handlar nog snarare om att känna av situationen. Istället ska jag nu bjuda på några olika platser – alla hämtade ur mitt egna dejtingliv. En klassisk topp 8-lista från verkligheten. Så kan ni själva avgöra om det är något för er. Om det är den mest rimliga mötesplatsen för en första dejt.

1. Bar
Att träffas på en bar är nog mötesplatsen för de flesta av mina första dejter. Snarare alla mina dejter (poetisk överdrift). Jag gillar det för att det blir ganska avslappnat relativt fort. En liten slurk ur ölglaset och genast stillar sig mina nerver. Nu låter det kanske som att jag måste ha en liten dos alkohol i kroppen för att slappna av eller att jag är nervsvag. Så är det naturligtvis inte. Men ibland hjälper det.
Hur som helst, baren är en bra mötesplats också därför att själva platsen – inte unikt för just baren som plats – berättar en historia. Oberoende av om vi ses på min dejts eller min favoritbar så berättar valet av bar också något om oss som personer. Jag börjar fundera på varför just den här baren? Eller kanske vilken trevlig bar, det måste vara en synnerligen trevlig och sympatisk människa som har gjort det här valet. Det har i och för sig vid något tillfälle hänt att jag har valt bar och sen tänkt varför valde jag den här baren. Så numer försöker jag att vara lite mer omsorgsfull i mitt val av bar. Samtidigt försöker jag att inte läsa in för mycket i valet. För det är ju trots allt personen och inte baren som jag ska uppskatta.

2. Museum
Att ses på ett museum kan absolut fungera väl som den perfekta mötesplatsen. Där finns ett givet samtalsämne – utställningen som pågår på museet. Jag har kommit både förberedd och oförberedd till en sådan dejt. Och det har varit lyckat i båda fallen. När jag kom förberedd och påläst kunde jag berätta intressanta fakta om utställningen och samtalen gled lätt mellan konstverken och mer personliga ämnen. Men även den gången jag hade glömt att läsa på föll dejten väl ut. Vi kunde båda gå och skratta, oförstående inför konstnärens abstrakta uppfattning om verkligheten och dennes vision av densamma. OBS! – jag tycker det är viktigt med konst och försöker inte alls vara raljant, men just den gången var utställningen mig främmande.

3. Restaurang
Ungefär samma upplägg som en bar fast det är mer fokus på maten än drycken. Den gången jag testade det – alltså inget fullblodsproffs – så var det helt okej. Jag tyckte det kändes lite som att jag var med i en film (det kan bero på att jag är så självmedveten) och att jag upplevde det som aning klyschigt. Samtidigt så är väl allt klyschigt – om jag väljer att se det så. Kanske är restaurang, egentligen, den perfekta mötesplatsen. Jag gillar ju både mat och dryck. Hm får ge det en chans till, märker jag.

4. Middag hos mina föräldrar
Det har faktiskt hänt. Vete fasiken om det är något jag rekommenderar. Personligen upplevde jag det, då vill säga, som en helt okej idé. Men när jag såhär i efterhand har funderat på det så kan jag ju bara tänka mig hur jobbigt min dejt måste ha tyckt det var. Jag skulle aldrig gå med på det nu. Eller… Nja det beror nog kanske på vem som frågar.

5. Joggingspåret
Inte heller den optimala mötesplatsen, förutsatt att ni inte ligger på exakt samma träningsnivå. Men jag har testat och avfärdat. Joggingspåret har sedan dess fått vänta – jag har ju självfallet fortsatt jogga (tro inget annat) – tills jag har befunnit mig i en relation. Då lämpar det sig att jogga tillsammans. Rättelse: kan lämpa sig att jogga tillsammans.

6. Promenad
Det blir lite som den mobila mötesplatsen, rörelse kännetecknar dejten. Jag och min dejt är gående, vi kan prata om det vi ser. Och det bästa av allt är att nästan vad som helst kan ske. En tokig gubbe som går rakt ut i gatan, någon som får en fågelbajs i huvudet när denne väntar vid en busshållplats, ett kyssande par. Som du hör, vad som helst. Promenaden ger många intryck att konversera om. Dessutom är det lätt att avvika om det skulle visa sig att det inte alls var särskilt trevligt att promenera med dejten. Det är bara att slinka runt ett hörn och sen springa för livet. Det har jag aldrig gjort, skulle aldrig göra, jag bara upplyser om att det är en möjlighet. Okej?

7. Flygplats
En relativt djärv mötesplats. Jag har testat det en gång. Då flög vi till Budapest – åh vilken underbar stad för övrigt – och sen blev vi ihop, typ. Flygplatsen är härlig som mötesplats. Dock kräver den att båda har ett par dagar att avvara. Det är ju en mötesplats som liksom implicit kräver att du har några semesterdagar kvar eller åtminstone ett flexibelt schema. Naturligtvis går det bra att bara ses på flygplatsen och sen åka hem, utan att resa iväg. Det är en mötesplats fylld av drömmar och känslan av att vara på väg.

8. Glassbutiken
Alltså en plats där det säljs glass. Lämpar sig nog bäst under våren eller sommaren, kanske tidig höst. Jag har även testat det under vintertid. Av naturliga skäl inte lika svalkande som andra årstider, men det är så himla gott med glass ibland. En gång träffade jag en tjej och vi sågs på en glassbar. Sen kysste hon mig i eftermiddagssolen. Så glassbaren som mötesplats kan jag gladeligen rekommendera. Glass och pussar, underbar kombination.

Glass och pussar, underbar kombination.

Det här är bara min topp 8-lista över mötesplatser som jag har erfarenhet ifrån, utan inbördes ordning och att de nödvändigtvis är att rekommendera. Vissa av dem är nog mest med som ett varnande exempel, för att du ska undvika vissa platser. Vissa lämpar sig kanske bättre än andra för just första dejten. Följaktligen ta listan för vad den är, absolut inget facit. Mest en lista över olika platser. Vad som är den perfekta mötesplatsen för dig och din dejt är ni antagligen bäst på att avgöra själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*