Lite till om att vara rak och ärlig

Howdy-doody.

Fick en läsarreaktion på inlägget om att dejta reko. Hon berättade att hon känner igen hela grejen från sina 20 år av dejtande (sedan gifte hon sig, puh). Hennes fråga till mig var om jag tror att män förställer sig mer än kvinnor i relationens allra tidigaste faser. Typ från första kontakten (som kanske sker på nätet, kanske på Mazily!) via första mötet i verkliga livet till att man lär känna varandra lite bättre och antingen fortsätter träffas eller låter bli. Att män skulle spela en roll mer än kvinnor.

Jag har ingen aning. För jag vet inte hur mycket kvinnor förställer sig. Jag tror att män förställer sig en hel del, i synnerhet lite yngre män. Men det baserar jag helt på fördomar. Och lite på egen erfarenhet.

Vad är det att förställa sig? Man vill ju bara bli omtyckt, passa in i den lilla lokala mikrotvåsamheten som en första dejt är. Att göra sig till lite grand måste vara okej. Inte att ljuga förstås.

Sen funderade vi lite på vad det kan finnas för ”deal breakers”. Med deal breaker menar jag en omständighet som omöjliggör vidare bekantskap. Om du är vegan, kanske du kräver att din dejt är åtminstone vegetarian medan du aldrig skulle kila stadigt eller ens bli sedd offentligt med någon som äter kött. Jag har noterat att många anger i sina profiltexter att de står till vänster politiskt, och vill träffa någon som är likasinnad i det avseendet. Däremot har jag aldrig sett någon skriva att de står till höger.

En deal breaker kan vara precis vad som helst. Folk kan ju ha värsta konstiga preferenserna, eller helt udda hang-ups. Personligen bryr jag mig inte om ifall min hälft röstar på det andra blocket. Däremot får hon inte vara religiös. Det funkar inte i min bok. Andra står inte ut med snubbar som tuggar med öppen mun, kvinnor som inte behärskar höga klackar eller människor som saknar högskoleutbildning.

På Mazily är många fina på att berätta om sig själva i sin profiltext och med taggar. Det är vanligt att medlemmarna beskriver sig själva, duh, såklart, och att de säger några ord om vad de söker i en tänkt partner. Men att de skriver ut sina deal breakers är ovanligt.

Vad har du för deal breakers? Och borde det finnas en särskild avdelning på allas presentaton där de anger sina biggest no-no’s?

2 thoughts on “Lite till om att vara rak och ärlig

  1. Gillar å ena sidan tanken på att vara rak med vad man absolut inte kan stå ut med. Å andra sidan undrar jag om det verkligen finns absoluta deal breakers. Om personen är rätt på alla andra sätt, skulle man verkligen säga nej bara för att hen trodde på gud, röstade blått eller bolmade tre paket cigaretter om dagen (eller vad det nu kan vara)?

    • Poäng. Kärleken är inte rationell. Förälskelse är en kemisk storm i hjärnan som får oss att blunda för den andres brister. Men om han bolmar sextio cigg om dagen och kraxar fram klokskaper som ”Olof Palme var sovjetisk spion” kanske du aldrig tar reda på hur himla fin han är för övrigt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*