En perfekt match – om konsten att hitta rätt

Munnar_800x903

Usch… Hur ska jag kunna hitta någon som är min perfekta match? Jag begriper ju knappt vad gillar och vad som är bäst för mig. Jag fick frågan ”vilken är din typ” av en vän, för ett par veckor sedan. Instinktivt svarade jag att jag har ingen typ, att det finns ingen gemensam nämnare mellan de flickor jag har träffat genom åren eller andra flickor som jag haft intresse för. Att jag minsann inte kunde komma på några egenskaper som band de olika flickorna samband. Jag närmast koketterade med att jag inte har en specifik typ, gjorde mig lite lustig över det faktum att jag inte har någon typ. Skrockande strök jag mig i min tunna mustasch och plirade mot min vän.

En tid efter att jag fått den frågan gick jag på en dejt. En mycket trevlig sådan. Men – det kommer ofta ett men – jag kände ändå att det var något i kemin mellan oss som gjorde att det inte slog gnistor. Vi skrattade, berättade historier. Tiden flöt snabbt förbi. En utmärkt första dejt. Vädret tillät oss att sitta på uteserveringen. Ölen var kall. Kvällen i sin begynnelse. Det fanns inget i förutsättningarna som skavde – åtminstone inte för mig (och jag kan ju bara svara för mig själv). Upplägget var närmast idealiskt.

Men något fattades. Det där lilla extra. Den där kemin som gör att jag faller för någon. Och som jag har lätt för att falla för någon. Oj, oj, oj – jag faller handlöst. Lämnar över en kopia av min hemnyckel inom en vecka – slutar ofta med att jag får ta tillbaka den efter två. Helt okritiskt är mitt handlande. Äntligen! Jag har hittat henne, kvinnan i mitt liv – min perfekta match!

Äntligen! Jag har hittat henne, kvinnan i mitt liv – min perfekta match!

Så går det lite tid. Jag kommer ner från mina höga hästar. Borstar av mig smutsen från landningen. Inser att inte heller den här gången blev hon och jag. Låter tanken sjunka in. Barnlängtan får stillas ytterligare en tid. Jag går och lägger mig ensam i sängen. Funderar på vad som gick fel. Kommer fram till… Ingenting. Det känns bekant på något vis. Som att jag, vid tidigare självrannsakningar kommit fram till samma slutsats. Men så tänker jag att det är ett felslut. En felaktig analys från min sida. Att min vän kanske inte hade så fel när hon frågade vilken som är min typ. Att det jag behöver göra är att själv reflektera över det. Inte okritiskt raljant avfärda en sådan tanke som absurd. Genast tänds återigen glöden, som av en lätt vindpust.
Jag ska hitta T H E  P E R F E C T  M A T C H. Hur fan det nu ska gå till.

Jag gör en fallstudie över mig själv – enligt en hemsnickrad modell. Jag tänker att för att hitta någon som matchar mig så borde jag veta vad jag själv gillar. Steg för steg försöker jag formulera några olika områden som jag tycker är viktiga. Till slut kommer jag fram till de här 7 områdena;
Mat och dryck
Musik
Film/tv-serier
Böcker
Aktiviteter
Estetik
Egenskaper/karaktärsdrag

Jag börjar område för område identifiera vad jag själv gillar och vad jag skulle vilja att min framtida flickvän ska gilla. I kategorin Mat och dryck skriver jag: Jag gillar att låta det ta lång tid när jag lagar mat (så hipstrigt av dig tänker du kanske nu), låta råvarorna långsamt gifta sig med varandra och tillsammans med olika kryddor skapa en anrättning som är helt oemotståndlig (matpretto-idiot?). Att laga mat är terapi för mig (vilken klyscha), så är det bara, okej? Och det vore ju naturligtvis fantastiskt att träffa någon som delar samma tankar om matlagning. Hittills har jag mest träffat flickor som gillar att äta maten jag lagar, det är också kul (särskilt när såsen slickas av tallriken).

Omgående plitar jag ner Håkan Hellström, Kent, The Tallest Man on Earth, Libertines, Markus Krunegård på listan över musik jag gillar. Fryser till. Inser att det är ju förfärligt mycket män på den där listan. Behåller namnen men tänker till. Adderar Robyn, Anna von Hauswolff, Martha Wainwright, Whitney Houston, The Supremes. Fryser till igen. Tänker om. Suddar alla namnen. Skriver Pop/rock men lägger till soul, hip hop, elektro, hardcore (Refused) och några genrer till inom parentes. Tänker att jag gillar ju det mesta, en bra låt är en bra låt. Och det är fantastiskt att höra ny musik som är magisk. Tänker att det här gäller det att vara bred. Och tänker att hon också ska vara det, eller extremt smal. Det spelar ingen större roll men det vore bra om hon gillar musik.

Samma scenario utspelar sig inom områdena Film/tv-serier och Böcker. Jag listar en radda verk som jag diggar. Men tänker om, tänker att de enskilda verken spelar kanske inte så stor roll. Ändå. Eller så gör de det. Jag försätts i grubblerier. Tänker och funderar, funderar och tänker. Kommer fram till att bara vi delar uppskattningen inför fyra enskilda verk så får det passera. Låter det stå. Går vidare till nästa område.

Fundera på vad jag gillar att göra. Kommer fram till en diger lista. Saker jag gillar att göra – ett utdrag:
Dricka öl
Laga mat
Dricka vin
Promenera
Lyssna på musik
Lyssna på podcasts
Jogga (Mer för att jag måste men gillar det lite)
Se en tv-serie
Pussas (ligga…)
Läsa
Titta på fotboll

Tänker även här att det borde räcka att göra vissa saker tillsammans, så kan vi göra en del saker separerade från varandra. Gillar hon att gå på impro-teater så behöver jag ju faktiskt inte följa med. Då kan jag göra något jag gillar. Vissa saker lämpar sig att göra tillsammans, andra inte. Och det kan låta som en självklarhet att alla saker inte behöver göras tillsammans, men min erfarenhet säger mig att det är lätt att glömma det ibland. Bara hon inte ÄLSKAR att konversera via en chatt, det orkar jag inte med. En telefon som surrar konstant. Även om min telefon också går bärsärk ibland. Aja, det blir väl som det blir med det.

Under estetik skriver jag gammal estetik, nöjer mig så.

Under estetik skriver jag gammal estetik, nöjer mig så. Det räcker. Tänker att allt ändå går i cykler. Om hon gillar extremt modern estetik så blir den ju snart gammal.

Jag fortsätter till området som jag har valt att kalla egenskaper/karaktärsdrag, letar i minnet efter omdömen som jag fått av andra. Kommer på några få (ja, nu är jag charmigt blygsam) som jag fått genom åren. Det mest återkommande är nog att jag är snäll, kanske tätt följd av omtänksam och kanske till och med att de går ihop lite. Jag har också fått höra att jag är allvarlig, analytisk, envis, välklädd. Låter det stanna där. Vill inte få hybris alternativt en snedvriden självuppfattning. Kommer fram till att de flesta är egenskaper eller karaktärsdrag som jag gillar. Men så slår det mig, att egenskaper/karaktärsdrag kanske är svårt att projicera på en framtida dejt, även om hon gärna får vara snäll och omtänksam. Jag stannar där.

Men det kan vara svårt att ägna sig åt självrannsakan och även om du gör försök kan det vara svårt att hitta rätt nycklar själv. Då kan det vara bra att ta hjälp utifrån, av en extern part. Av någon som inte är din vän, men ändå vill hjälpa dig att lyckas bättre med dina relationer, till exempel en dejtingcoach. Lovestandards är en sajt och en blogg som hjälper dig med alla faser i en relation. Med ledorden Find it, keep it, delete it lotsar sajten dig rätt på den slingriga dejtingstigen och hjälper dig att bättre lyckas med dina relationer. I likhet med andra delar av din personliga utveckling och strävan mot ett bättre liv så börjar det alltid med dig själv. Du måste blicka inåt för att kunna se utåt. Och det kan du få hjälp med där. För till syvende och sist handlar det väl om att lyckas hitta en balans och ett lugn i livet? En väl fungerande relation är, för de flesta, en viktig ingrediens i ett bra liv.

När jag skaffat mig en bra grovgrund att stå på, ett utkast till ett kärleksbrev, så blir det det också lättare. Cyniskt? Absolut inte. Jag tänker att det är bra att veta vad jag söker. Då kanske jag också hittar henne. För hittills har det, i ärlighetens namn, gått sådär. Kanske har det varit nära, ibland har jag nästan varit säker, ännu inte helt frälst. Men nu, med min nya hemsnickrade modell, har jag ett vapen. Nu ger jag mig ut på jakten efter min perfekta match.

2 thoughts on “En perfekt match – om konsten att hitta rätt

  1. Hejj samma saker har jag tänkt att jag måste veta först
    definitioner och om vad jag gillar och vad som skulle funka som bäst för mig….tack för att du delade ditt tillväga gång sättet med andra….jag behövde få läsa det..tack och lycka till med nya relationen.mvh

  2. Varför inte applicera din utmärkta mat filosofi på dina nya bekantskaper? Det är njutbart och tar tid att bygga upp något fint och hållbart. Du verkar ju inte sakna vare sig gnistor eller glädjefyllda möten menar jag. Och det kan ju vara positivt om man tar balansen och lugnet du nämner med som en del av allt ,redan från början i relationen ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*