Att (s)vara eller inte (s)vara?

Svara eller inte - etikett på nätet

Hur gör du när du får mejl från någon som du inte tror dig vara intresserad av? Alla som reggat sig på en nätdejtingsida kommer förr eller senare behöva ta ställning till hur man bäst tackar nej till ett kontaktförsök. Eller är ”strutsen” rentav bästa sättet att säga nej?

När jag först testade internetdejting för många år sedan så var fenomenet relativt nytt och mitt beteende på nätet påminde mycket om hur jag uppförde mig i verkliga livet (IRL). Om någon kom fram till mig och sade: ”Hej, du verkar vara en skojig typ, vad heter du?” så skulle jag naturligtvis svara på tilltal och säga mitt namn, oavsett vem som frågade. Var frågan aningen mer framfusig ”Hej, du verkar vara en skojig typ, vill du ta en kaffe med mig?” så skulle det bero på situation och vem som frågade (inte för att jag någonsin fått en sådan fråga).

När jag fick meddelanden på dejtingsidor så agerade jag ungefär likadant och svarade på alla former av tilltal. Problemet var att jag var lite för konflikträdd, i likhet med många andra svenskar, och istället för att säga: ”Tack för ditt mejl, du verkar som en bra tjej, men jag är inte intresserad” så svarade jag istället något som kunde tolkas som både ett ja och ett nej, typ mer i stil med ”Jaha, precis, det är jag på bilden där. Du gillar också fotografering verkar det som?”, vilket naturligtvis ledde till en fortsatt konversation. Men, efter några mejl fram och tillbaka, var jag antingen tvungen att gå på en dejt eller bara låtsas försvinna. Ingen av händelseförloppen var särskilt schyssta egentligen. Min intention att vara snäll slog slint och blev nästan det omvända.

Så hur bör man då agera när man inte är intresserad? Jag har empiriskt kommit fram till att det finns två sätt; antingen att, hur ohövligt den än kan tyckas, inte svara alls, eller svara kort och ärligt i stil med: ” Tack för ditt meddelande! Du verkar vara en trevlig prick, men jag tror inte att jag är intresserad just nu.” Det sistnämnda är kanske att föredra om det inledande meddelandet man fått är långt eller extra engagerat, då kan det vara bra med en bekräftelse där man tackar för uppmärksamheten, men ändå snyggt försöker avleda vidare kontakt.

Rent generellt så brukar jag alltid säga att man ska hålla ett första meddelande tämligen kort, men samtidigt originellt och påläst. Visa att man faktiskt har läst profilen och är genuint intresserad genom att ställa en uppföljande fråga kring något av det man snappat upp, komma med en intressant insikt som man fick när man läste profilen eller kanske gå rätt på sak och (försiktigt) uttrycka sin uppskattning av profilens fina looks. Så om du får en uppsats som första meddelande så är det möjligen ett varningstecken (eller så är det bara HELT RÄTT, pang på!), men som ändå förtjänar mer än att förtigas. Att svara fast man inte är intresserad är dock en svår balansgång och det finns alltid en risk att man istället sårar avsändaren. Varning härmed utfärdad… Värsta utgången är nog att man inte klarar av att svara tydligt tillräckligt, vilket istället öppnar upp för en konversation med dåliga odds att leda någonstans, mer än i att bägge parter lägger ner en massa tid och förhoppningar i onödan.

Får du istället ett kort eller misstänkt stereotypt meddelande från någon som inte så förefaller så intressant i dina ögon så är det, i min mening, helt ok med att bara låta det vara, den så kallade ”strutsen”. Tror de flesta som testat nätdejting mer än någon vecka har lärt sig att inget svar oftast betyder ointresse och lärt sig leva med det.

Tror de flesta som testat nätdejting mer än någon vecka har lärt sig att inget svar oftast betyder ointresse och lärt sig leva med det.

På Mazily funderade vi ett tag på införa funktionalitet för att hjälpa användaren med denna typ av svåra svar. Vi tänkte oss en rullgardinsmeny med några förvalda svar som kunde användas som respons för den som inte ville ta upp en konversation men ändå vara hövlig, ungefär i stil med: ”Tack för ditt meddelande, men inte intresserad just nu.” Fast vi kom inte så mycket längre än till idéstadiet. Standardsvar kändes inte så mycket bättre än att inte svara alls… kanske rentav sämre?

Vad tycker du är bra vett och etikett på en dejtingsajt? Är jag bara för praktisk alternativt cynisk nu?

 

 

 

4 thoughts on “Att (s)vara eller inte (s)vara?

  1. Alltså, intresserad av vaddå? Om jag inte är intresserad så vore jag inte här. Hur kan jag skriva till någon att jag inte är intresserad utan att veta vem det är? Hur kan jag svara om jag inte fått en fråga utan bara ett påstående? Hur kan jag låta bli att svara om jag får en fråga?

  2. Jag hade föredragit inget svar alls framför ”hej du, jag är inte intresserad” (ännu värre om det är valt från en rullgardinsmeny).. Aldrig roligt att bli dissad (speciellt inte utan att få reda på anledningen, lätt att börja grubbla…). Har precis registrerat mig men kommer nog att köra på ”hej, jag har inlett mailkontakt med en annan person och vill se vad det leder just nu” om situationen skulle uppstå..

  3. Asså. När jag får inviter som bara säger ’häääj’ eller ’va snygg du ä’ och ingenting mer, då känner jag mig faktiskt inte motiverad eller tvungen att svara. Gör någon så på krogen så svarar jag inte där heller. Ansträng dig lite för fasen. Ha åtminstone läst min profil och försök hitta lite gemensamma taggar så du har något att inleda en konversation med och ställa frågor om. För om avsändaren ansträngt sig lite och skrivit något som är något sånär genomtänkt så svarar jag självklart. Även i de fall jag inte tror att jag är särskilt intresserad. Men man är väl artig. Och kanske kan vi bli vänner om vi gillar samma saker? Det är inte så illa det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*