De 10 bästa dejtingställena i Stockholm (enligt Mazilys medlemmar)

Le Rouge är ett bra dejtingställe

Interiör från Brasserie Le Rouge

För ett tag sedan bad vi Mazilys medlemmar om tips på bra dejtingställen i Stockholm. Många svar inkom och vi har nu sammanställt en topp 10-lista över de bästa dejtingställena. Allt enligt svaren från de initierade Mazily-medlemmarna, utan inbördes ordning. Kanske hittar du ett nytt smultronställe. Eller så är listan självklar.

Mer filmisk blir kanske inte en dejt i Stockholm

Debaser Strand/Humlegården

Debaser är lite av en modern institution i utelivs-Stockholm. Debaser Slussen öppnades först, 2002, men stängdes ner förra året på grund av den omfattande ombyggnationen av Slussen-området. Debaser Strand är nu det självklara alternativet.

Debaser Strand är en nattklubb men också en mexikansk restaurang och den amerikansk influerade Brooklyn Bar. Och under sommarhalvåret öppnar de även upp en filial i Humlegården. Så beroende på vilken typ av dejt som ni väljer så finns det en rad olika möjligheter. Kanske vill ni ta en drink i Humlegården, äta mexikanskt, gå på klubb eller se en konsert. Alternativen är många och oavsett till vilken av Debasers olika delar ni går så finns det stora chanser för en lyckad dejt.

Debaser Strand
Hornstulls Strand 4
http://debaser.se/

Lilla baren på Riche

Restaurang Riche har en gedigen historia med över hundraårig tradition. Den gamle köksmästaren Tore Wretmans arv vilar fortfarande över matlistan och med inredningsinspiration från Paris har Riche alltid varit en tummelplats för såväl makt- som kultureliten.

Lilla baren på Riche bjuder ofta på små, intima gratiskonserter. Häng vid baren över en öl eller slå er ner vid något av borden utmed väggen. Tänk dock på att det ofta fylls på med mycket folk så var där tidigare snarare än senare på kvällen. Annars riskerar ni att inte höra vad den andre säger. Å andra sidan så kanske ni kommer varandra ännu närmare i vimlet! Blir det för stimmigt så finns alltid stora baren att tillgå (om man nu vågar inleda en dejt i en bar som också brukar kallas för skilsmässobaren?).

Riche
Birger Jarlsgatan 4
http://riche.se/sv-se/lillabaren/

Södra Teatern

Utsikten från Södra Teatern, belägen vid Mosebacke Torg, är en av Stockholms absolut finaste. Under sommarhalvåret vallfärdar människor till uteterassen för en öl eller drink men även en bit mat. Det bjuds på konserter och underhållning. Men det blir lätt stimmigt och är det er första dejt så är det kanske bättre att ni väljer någon av de andra barer som finns knutna till Södra Teatern.

Sjuan, den högst belägna baren på Södra Teatern, har en magnifik utsikt, dessutom finns där en liten scen där det emellanåt bjuds på små konserter. En mysig plats för er första dejt. Även Södra Bar, stoltserar med utsikt och där finns också möjligheter för att äta en bit mat. Både Sjuan och Södra Bar är lugnare än uteterassen och funkar året runt.

Oavsett vad ni föredrar, så är Södra Teatern är en perfekt plats för en dejt. Tänk dig att ströva uppför Mosebacke, slå dig ner bredvid din dejt, beställa ett svalt glas vitt vin och hänföras av utsikten över Stockholm. Och din dejt, naturligtvis. Oslagbart!

Södra Teatern – Terassen
Mosebacke Torg 1-3
https://www.sodrateatern.com/

Tranan

Tranan är en klassiker bland Stockholms uteställen. Restaurangen, som från början var ett ölkafé, bär 80-åriga anor och lämpar sig för den som antingen vill ta ett glas eller äta en bit mat, eller varför inte båda två. Diktaren Nils Ferlin var en av restaurangens första stammisar och historier berättar om hur han brukade sitta lutad över en öl och skriva dikter på baksidan av kvitton.

Källarbaren gästas ofta av prominenta DJ:s och ofta ställer någon konstnär ut på dess väggar. Ibland hålls det konserter och bland de som spelat här märks bland andra Tom Waits, A Tribe Called Quest och A Camp. Det går bra att antingen hänga i baren eller slå sig ner vid något av borden. Möjligheter till bordsbokning finns.

Restaurang Tranan
Karlbersvägen 14
http://www.tranan.se/

Marie Laveau

På Hornsgatan ligger Marie Laveau som öppnades 2005. Marie Laveau är ett mångfacetterat dejtingställe där det går att ha en rad olika typer av dejter. Antingen ses ni på en drink i cocktailbaren Little Quarter eller en bit mat i restaurangen med sin Louisiana-inspirerade meny. Eller varför inte en helgdejt när det bjuds på brunchhäng?

Mest puls är det dock i den Stora baren där musiken är ständigt närvarande och festen aldrig är långt borta. Ni kanske ses över en drink i cocktailbaren Little Quarter för att sedan dansa er svettiga natten igenom. Hur som helst så levererar Marie Laveau utmärkta möjligheter för er dejt.

Marie Laveau
Hornsgatan 66
http://marielaveau.se/

Babylon

Babylon ligger belägen i Björns Trädgård alldeles intill Medborgarplatsen. Med stora fönster som skapar ljus i lokalen och med en uteservering (på sommaren) känns det nästan som att vara i Björns trädgård. Det finns möjligheter att både äta och dricka gott, även om matpriserna är ganska höga. Å andra sidan, är det dejt så är det.

Babylon är ett givet ställe för mångas AW:s, såväl som häng på kvällen. Men det blir snabbt fullsatt så ska ni få plats gäller det att vara ute i god tid, i synnerhet om ni ska äta en bit mat också. För det är ju skönt att sitta ner när ni äter. Babylon ger er onekligen förutsättningar för att dejten ska bli gemytlig och lyckad.

Babylon
Björns Trädgårdsgränd 4

Bio Rio

Vill du ta med din dejt på bio är Bio Rio det självklara valet. Med sin alternativa repertoar, i jämförelse med SF, finns det något för filmkonnässören såväl som för den som vill se Wes Andersons senaste. Samtidigt erbjuds det även liveopera från någon av de stora scenerna runt om i världen, filmfrukostar, filmklubbar, etcetera.

Med anor från 1940-talet är det en annorlunda bioupplevelse. Kanske vill ni gå till Sveriges första biobar Salong 4, belägen lite längre ner på Hornstulls Strand i Bistro Barbros undervåning. Titta på film, ät en bit mat, drick något gott. Helt klart en annorlunda filmupplevelse. Det går bra att boka bord i förväg men också att beställa mat i samband med att ni kommer dit. Men kom i tid, föreställningarna brukar vara populära.

Bio Rio
Hornstulls Strand 3
Salong 4
Hornstulls Strand 13
http://www.biorio.se/

Solstugan

En liten pärla är Solstugan, belägen på Fredhälls klippor med en bedårande utsikt över Mälaren. Det röda huset med vita knutar har stått där sedan 1920-talet och påminner mycket om en sommarstuga, med den skillnaden att det ofta är fullsatt på terassen. Det som från början var en kaffestuga är nuförtiden både en bar och en restaurang, men naturligtvis går det fortfarande bra att fika också.

Solstugan passar utmärkt för både en lunch- eller middagsdejt eller för ett glas vin i kvällssolen. En oas mitt i Stockholm med terasser i olika plan. Många sommarkvällar är det livemusik, men vill ni smita undan lite är det lugnare på den nedre terassen. Och vem vet, går dejten väl, så smiter ni kanske ner till vattnet och tar ett nattligt dop i sommarnatten.

Solustugan
Snoilskyvägen 37
http://solstugan.com/

Tennstopet

En klassiker! Minst sagt. Rentav en institution i svensk kultur- och mathistoria. På den säsongsbaserade menyn återfinns vid tillfälle bland annat vårkråka och bäver men större delen av menyn består dock av mer traditionell husmanskost.

Många är de historier som utspelar sig på Tennstopet och enbart för atmosfären är det värt att ha er dejt där. Flera återkommande upptåg tar plats på Tennstopet, som det årliga luciatåget med enbart manliga deltagare. Samtalsämnena kommer inte sina om ni väljer att ha er dejt på restaurang Tennstopet, i synnerhet inte om ni har läst på lite om dess historia.

Tennstopet
Dalagatan 50
http://www.tennstopet.se/

Le Rouge

Brasseriet för er som uppskattar det franska köket med traditionella rätter på menyn. Restaurangen erbjuder flera olika platser för er dejt. Ni kan dinera i matsalen eller så slår ni er ner i antingen loungen eller baren Le Bar (som även har en à la carte-meny) för en drink. Det är en restaurang med klassisk fransk interiör med murrig belysning och sammetsdraperier. En mysig plats för en dejt.

Le Rouge känns opretentiöst med klass och det vilar onekligen en romantisk atmosfär över lokalerna som är fördelade i tre plan. Mer filmisk blir kanske inte en dejt i Stockholm, våren 2014, åtminstone inte i restaurangmiljö.

Brasserie Le Rouge
Brunnsgränd 2-4
Le Bar
Österlånggatan 17
http://lerouge.se/

En kommentar om “De 10 bästa dejtingställena i Stockholm (enligt Mazilys medlemmar)

  1. Du glömde bara ett ställe; biografen Victoria! Perfekt att ta en fika och konversera lite innan ev. film. Här är kvalitetsfilm ledordet. Skön stämning med äkta biografkänsla, så skön att man bara kan ta en macchiato och njuta av varandras sällskap också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*