Vad kvinnor vill ha på dansgolvet!

Moves kvinnor vill ha

Du vet när du är på nattklubb eller fest, musiken dånar, omfamnar dig, du känner hur du vill röra på dig, hur rytmen tar tag i din kropp och får den att göra snygga moves, du intar dansgolvet och känner hur mängder av gillande blickar sveper över dig, uppifrån och ner.

Eller? Du kanske är en sån där som dansar lite ointresserat och helst låter bli?

Traditionellt ogillar en hel del män att dansa, kanske för att de vet (och nu lägger jag fram en paradoxal tes, jag vet) att kvinnor verkligen uppskattar när män kan dansa.

Och nu är det bevisat. Evolutionsbiologer vid universiteten i Northumbria och Gottingen har studerat vilka rörelser som män gör på dansgolvet som drar till sig kvinnors gillande blickar. Och de har gjort det med en noggrannhet som jag tappar hakan över, och bara älskar. Det är sånt här som får mig att önska att jag hade nördat NO-ämnena i skolan.

I och för sig har forskargruppen bara studerat en typ av dans, nämligen fritt stuffande till typ dunka-dunka på nattklubb. Resultatet är att två mycket specifika kategorier av rörelser belönas av de primitiva delarna av kvinnors nervsystem:

  • Stora och varierade rörelser med huvudet, nacken och överkroppen.
  • Snabba benrörelser, i synnerhet böjningar och vridningar av höger knä.

Ja, just det. I synnerhet höger knä. Studien visar tydligt att likadana böjningar och vridningar av vänster knä inte alls röner samma uppskattning. Så trist för dig om du är vänsterbent. Studien visar också att armrörelser, oavsett kvalitet, inte ger några evolutionära fördelar. Viftande armar är inte vad kvinnor vill ha.

Om du vill kan du läsa artikeln om studien här. Där finns förklarande grafik och till och med animerad video för dig som vill veta vilka moves du ska använda för att öka dina chanser att föra dina gener vidare. Animerad video? Just precis – för att kompensera för  kroppsbyggnad, utseende i ansiktet, dofter, klädsel och andra faktorer som självklart påverkar den dansande mannens eventuella tjuskraft, lät forskarna ett antal män dansa som de brukar dansa medan deras rörelser registrerades med hjälp av så kallad motion capture-utrustning. Rörelserna har sedan blivit animerade figurer utan utmärkande drag, utom just sina mer eller mindre attraktiva danser. Dessa animeringar har kvinnor sedan fått bedöma.

Särskilt om du gör extra snygga böj- och vridningar med högerknät.

Själv är jag förvånad över att studien gett så specifika resultat. Just högerknät, liksom; men inte vänsterknät. Vem kunde ana att det är just det kvinnor vill ha? Däremot är jag inte ett dugg förvånad över att det visar sig att killar som dansar ”bra” har fördel av det. Jag dansar själv gärna och gör det så kallat ”bra”, vilket tidvis har gett mig oproportionerligt mycket positiv uppmärksamhet från kvinnor. Samma sak gäller för övrigt om man som man är okej på att laga mat och håller snyggt i sitt hem. Det är helt enkelt ganska lätt för män att få positiv uppmärksamhet och hösta in beröm.

Jag tror det beror på att lägstanivån är låg. Som grupp har män låga förväntningar på sig. Det innebär att en enskild man inte behöver anstränga sig så värst mycket för att sticka ut och bli betraktad som ”bra”. Är du man? Okej. Testa själv att städa riktigt ordentligt, laga tre rätter till middagsgäster, se till att en grupp barn får med sig bra matsäckar på utflykt eller sticka en tröja. Se bara till att göra det inför öppen ridå, så att folk vet om det. Du kommer att möta förvåning och beröm.

Lite som när vi var små och höstade in fett med kredd för att vi borstade tänderna eller lät oss schamponeras.

Så i alla fall. Om du vet med dig att du har hygglig taktkänsla, använd den. Dans är rena autostradan till damernas lillhjärnor, och därefter – kanske – hjärtan. Alldeles särskilt om du gör extra snygga böj- och vridningar med högerknät.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*