Teater och föreställningar i Stockholm

Dölj text

För den teater- eller scenpräglade dejten finns det många alternativ, oavsett om du och din dejt föredrar klassisk dramatik, fria teatergrupper, stand up, revyer, opera eller modern dans. I Mazilys evenemangsguide hittar du vilka föreställningar i Stockholm som är aktuella just nu.

Nationalscenen Dramaten och Stockholms Stadsteater är de största och mest kända teaterscenerna. Där erbjuds uppsättningar av både klassiska verk såväl som nyskriven dramatik. På Dramaten och Stadsteaterns olika scener spelar den svenska skådespelareliten teater i Stockholm, av allra högsta kvalitet. Men det finns fler teaterscener, de är ofta lite mindre i storlek och publikkapacitet. På exempelvis Scalateatern, Södra Teatern, Orionteatern, Teater Brunnsgatan Fyra, Teater Giljotin och Teater Tribunalen spelas det föreställningar som kan betraktas som lite alternativare teater i Stockholm.

Det finns en rad fria teatergrupper. Bland de kändaste återfinns Teater Galeasen som strävar efter att nå bortom konsensus och trotsa rådande uppfattningar. De spelar utmanande föreställningar i Stockholm eller på turnéer runt om i Sverige, Norden eller Europa. Dramalabbet vill utveckla och föra fram den nya, unga dramatiken. De sätter upp urpremiärer av nyskriven svensk dramatik. Vill du och din dejt hellre gå på lättsammare scenföreställningar spelas det revyer, farser och musikaler på Chinateatern, Göta Lejon, Maximteatern och Oscarsteatern.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett, och har varit det sedan 1773. Att gå på en operaföreställning är något som alla måste uppleva. Det är långt mycket mer spännande än det kanske låter och är onekligen ett utmärkt dejtingalternativ. Folkoperan är en utmanare till Kungliga Operan, de arbetar efter devis opera för alla. De vill förnya operakonsten och spegla samtiden genom öppenhet och nyfikenhet för olika uttryck.

Den moderna dansen lever onekligen, det spelas varje år en rad spännande föreställningar i Stockholm. På Kulturhuset drivs dansföreställningarna av K. Kvarnström & Co. De vill bygga upp både en egen dansrepertoar såväl som att bjuda in gästspel. Moderna Dansteatern är en plattform för internationella samproduktioner av kontemporär koreografi och performance. Dansens Hus är Sveriges största gästspelsscen för samtida dans. Där spelas nästan en ny föreställning i veckan.

Det finns även en hel del stand up-scener i Stockholm. Bland de lite större klubbarna märks bland andra Norra Brunn och Raw Comedy Club. Men det finns också gratisklubbar som Big Ben och Maffia Comedy Club som ofta presenterar nya unga komiker. Nedan ser du vilka föreställningar i Stockholm som är aktuella just nu.