Litteratur i Stockholm

Dölj text

För den litteraturinspirerade dejten finns det goda utsikter. Det finns en rad olika events som ni kan besöka; alltifrån intressanta författarsamtal till stadsvandring i Stig Dagermans fotspår. I Mazilys evenemangsguide finner ni aktuella events kopplade till litteratur i Stockholm.

På Kulturhuset Stadsteatern arrangeras en ofta författarsamtal – På djupet, Release me och Internationell författarscen – som alla är återkommande flera gånger per säsong. Även ABF och Stockholms Stadsbibliotek arrangerar olika författarsamtal. Stockholms stadsbibliotek presenterar också litteraturevenemang som till exempel bokcirklar och poesiuppläsningar.

På Moderna Museet arrangeras Stockholm Literature som sammanbinder olika konstarter som litteratur, konst, teater och film i samtal, uppläsningar, performance och visningar. Den ideella föreningen 10TAL (tidigare 80TAL,90TAL och 00TAL) arrangerar en rad litteraturevenemang som Stockholms Internationella Poesfestival, Klubb 10TAL och Poesifabriken.

Vill du och din dejt hellre vandra i kända Stockholmsskildrares fotspår arrangeras det runt om i staden vandringar i de miljöer som inspirerade bland andra Stiger Dagerman, Tomas Tranströmer och Per Anders Fogelström. Onekligen intressant för dig som är nyfiken på författarmyter och hur litteratur i Stockholm påverkats av dessa olika miljöer.

Det finns några bokkaféer i Stockholm och det mest kända är nog Kafé 44 som inhyser en liten bokaffär på andra våningen. Det finns även långt gångna planer på att starta ett internationellt litteraturhus med bokhandel, bokkafé och föreläsningssalar. Ett dejtingtips är förstås att flanera runt bland olika bokhandlare och lära känna varandra genom den andres favoritböcker, för att sedan slå sig ner över en kopp kaffe.

Nedan kan du hålla dig uppdaterad om vilka evenemang med koppling till litteratur i Stockholm som är aktuella just nu.