Konst i Stockholm

Dölj text

Det finns många möjligheter att se konst i Stockholm. Sveriges största - men även mindre och mer nischade - museer och konsthallar ligger här. Dessutom finns en uppsjö av spännande offentlig konst och många konstgallerier och konstvandringar som är väl värda att besöka.

De största och mest kända museerna är Moderna Museet, Nordiska Museet, Thielska Galleriet, Prins Eugens Waldemarsudde, Nationalmuseum (som för tillfället är stängt för renovering – men visar delar av sin samling på Konstakademien). På Moderna Museet kan du och din dejt se modern- och samtidskonst. På Nordiska museet, Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldermarsudde går det att beskåda nordisk konst från förra sekelskiftet. Nationalmuseum är Sveriges ledande museum för konst och design med över 700000 verk i sin samling.

Det finns även andra museer och konsthallar att besöka för dig som vill se konst i Stockholm. På Sven Harrys, som är en kombinerad konsthall och museum – värd ett besök enbart för byggnadens arkitektur - visas hans privata samling av nordisk konst. Andra konsthallar är till exempel Millesgården, Bonniers konsthall, Färgfabriken, Marabouparken, Tensta konsthall, Artipelag och Liljevalchs konsthall som alla visar modern- och/eller samtidskonst, med både internationella och svenska konstnärer. Fotografiska har i det närmaste blivit en modern klassiker, ett måste-besök för såväl turister som stockholmare. På helgerna trängs besökarna där för att beskåda den senaste utställningen.

Det finns flera konstvandringar som ofta har fokus på antingen arkitektoniska inslag eller den offentliga konsten i stadsrummet. Ett dejtingtips kan vara att följa med på en konstvandring i till exempel Hammarby Sjöstad, Humlegården, Observatorielunden eller Tunnelbanan. Vill ni hellre promenera fritt finns det gott om offentlig konst i Stockholm att betrakta och fascineras av. Eller varför inte strosa runt bland gallerierna på Hornsgatspuckeln?

Mazilys Guide nedan ger dig en bra inblick i aktuell konst i Stockholm.