Film i Stockholm

Dölj text

Precis som i övriga Sverige är SF den största leverantören av film i Stockholm. Men det finns fortfarande fina möjligheter om du söker annorlunda bioupplevelser – här går bland annat att se kvalitets-, dokumentär- och kortfilm på bio. Eller varför inte besöka Sveriges enda 4D-biograf?

Bland SF:s biografer finns det några stycken som sticker ut, inte så mycket för att deras program särskiljer sig, utan mer för att deras miljöer bidrar till helhetsupplevelsen. Filmstaden Heron City (som är Sveriges största), Filmstaden Sergel, Filmstaden Råsunda (som huserar i det gamla filmstudioområdet där många svenska filmer har spelats in genom åren) och Rigoletto (där många filmer har haft galapremiär genom åren). SF har också ett samarbete med Svenska Bio och tillsammans har de biograferna Victoria och Grand som fokuserar mer på kvalitetsfilm.

Det finns en rad biografer med alternativa program där bland annat live-opera, kvalitetsfilm och dokumentärer ingår. Till exempel Bio Rio (som också har Sveriges enda biobar där man får dricka vin till filmen), Zita, Tellus Bio (en klassisk kvartersbiograf), Filmhusets två biografer; Bio Mauritz och Bio Victor är alla gemytliga biografer som lämpar sig för cineast-dejten. Så det finns ypperliga möjligheter att se alternativ film i Stockholm.

Kulturhuset Stadsteatern, Filmhuset och Moderna Museet anordnar emellanåt filmvisningar och föreläsningar om film. Oftast med fokus på lite smalare experiment- och konstfilm.

I Stockholm finns det också utmärkta möjligheter att gå på filmfestival. Stockholms internationella filmfestival är den största, men det finns även andra, mer nischade filmfestivaler att besöka, till exempel Kurdish Film Festival, Cinema Queer, Stockholms Judiska Filmfestival, Kinorurik (rysk filmfestival), Balkan New Film Festival, CinemAfrican, BrasilCine och Tempo Dokumentärfestival.

På tekniska museet kan du gå på dejt på Sveriges enda 4D-biograf, där visas film i 3D i en salong med rörliga stolar, vattenpuffar, doftspridare, vind-, rök- och bubbelmaskin som gör att alla sinnen upplever filmen. Även Cosmonova visar vetenskaplig film; på den unika skärmen visas 3D-filmer och är ett roligt alternativ för att se annorlunda film i Stockholm.

I Mazilys evenemangsguide finns sällan enskilda filmer eller biografprogram med, men events såsom festivalvisningar och premiärer brukar komma med. Att hålla koll på Mazilys guide är en bra idé för att du ska veta vilka events kopplade till film i Stockholm som är aktuella just nu. Förhoppningsvis hittar ni något som lämpar sig för en filmdejt!