Sport i Göteborg

Dölj text

Fotboll är traditionellt sett den sport i Göteborg som har varit populärast, men staden är en stor sportstad. Ishockey, handboll, innebandy är andra populära sporter. Årligen äger det också rum en rad stora evenemang som till exempel Göteborg Horse Show och Göteborgsvarvet.

Göteborg är traditionellt en stor fotbollsstad och stadens lag, främst IFK Göteborg, har genom historien nått åtskilliga framgångar. IFK Göteborg och BK Häcken är stadens representanter i herrallsvenskan medan Jitex BK och Kopparbergs/Göteborg FC spelar i damallsvenskan. I Superettan spelar GAIS och i damernas Elitettan spelar Hovås Billdal FC. Frölunda HC är Göteborgs stora hockeylag och spelar i SHL, de vann senast SM-guld 2005. Damhockeyn representeras i Göteborg av Hisingens IK som spelar i division 1.

Det finns mer sport i Göteborg som är värd att nämna, bland annat handboll, bandy och innebandy. I damernas elitserie i handboll spelar Önnereds HK, IK Sävehof och BK Heid, medan IK Sävehof och Redbergslid IK spelar i herrarnas motsvarighet. I herrbandyns elitserie finns IFK Kungälv och GAIS Bandy som stadens hopp i jakten på framgångar. I innebandyns högsta liga spelar Pixbo Wallenstams IBK, både på dam- och herrsidan.

Årligen äger det också rum en rad evenemang kopplade till sport i Göteborg. Gothia Cup är världens största ungdomsturnering i fotboll, 2013 sågs finalerna av ca 40.000 åskådare. Turneringen äger rum i juli månad. Partille Cup är en stor ungdomsturnering i handboll som 2013 hade deltagarländer från 44 nationer. Göteborg Basketball Festival är Europas största ungdomsturnering i basket med ca 3.700 deltagare.

Ett annat stort årligen återkommande evenemang är Gothenburg Horse Show, som rankas som en av världens bästa inomhustävlingar. Några av världens främsta ryttare brukar delta och evenemanget brukar vara en publiksuccé. Halvmaran Göteborgsvarvet är en populär löpartävling som lockar omkring 60.000 deltagare varje år, både elitlöpare och motionärer.

I Mazilys guide hittar du de evenemang kopplade till sport i Göteborg som är aktuella just nu.