Litteratur i Göteborg

Dölj text

Det finns en givetvis evenemang kopplade till litteratur i Göteborg. Årets absoluta höjdpunkt är naturligtvis Bokmässan, men även på Litteraturhuset Göteborg händer många intressanta saker. I Mazilys guide hittar du vilka litteraturevenemang som är aktuella just nu.

Hösten 2013 öppnades Litteraturhuset Göteborg, en kreativ litterär mötesplats där författare, läsare och litteraturintresserade ska kunna mötas under olika litteraturpräglade evenemang såsom författarsamtal, seminarier, debatter, utställningar och samtal. Med andra ord, en given mötesplats för alla som gillar litteratur i Göteborg.

Internationell Författarscen Göteborg är en ambulerande scen för det kvalificerade och konstnärligt djupa samtalet som berör livet och litteraturen ofta sprunget ur det oväntade mötet dem emellan. Den är ett samarbete mellan flertalet stora aktörer i Göteborgs kulturella sfär. Även Skrivarakademien Göteborg (som är en del av ABF:s verksamhet) arrangerar författarsamtal. Under varje säsong bjuds det på flertalet samtal, ofta med svenska författare. De arrangerar även några kortare (och en del längre) skrivarkurser som är ett spännande sätt att lära sig mer om att skrivkonsten och samtidigt träffa likasinnade.

Bokmässan är det nog ingen som har lyckats undgå och som har växt sig större för varje år den har arrangerats. Under en helg samlas massor av branschfolk och vanliga besökare för seminarier om litteratur med utgångspunkt i ett tema (ofta ett land och dess litterära scen). Att vandra runt där bland utställarnas montrar för att sen slinka in på ett spännande och intressant seminarium är ett bra sätt att träffa andra som gillar litteratur i Göteborg.

Det finns några bokkaféer i Göteborg och Bokkafé Vulgo är kanske det mest kända, åtminstone det som har tydligast profil. Med sin queerfeministiska och politiska ingång är de onekligen ett bra komplement till andra mer homogena aktörer på den litterära marknaden. Ett trevligt dejtingtips är att vandra runt i olika bokhandlar och antikvariat och lära känna din dejt genom hens favoritböcker. Sedan kan ni slå er ner på något trevligt kafé för att fortsätta samtalet om litteratur, livet och allt däremellan.

I Mazilys guide nedan ser du vilka evenemang med koppling till litteratur i Göteborg som är aktuella just nu.